direct op onze website

  
 

 

 

Activiteiten - Evenementen - Berichten

 


Koetshuis Cortewalle

WORD GIDS IN BEVEREN
De gidsenvereniging Beveren wenst voor de toekomst haar gidsenbestand aan te vullen met een aantal “cultuur-historische” gidsen.
meer......
zondag 23 april Erfgoeddag in Doel in het teken van verleden én toekomst van het dorp en de polder.

Onder de titel 'Wauw, wij bouwen Doel terug op!' toont de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder dat het unieke verhaal van het verleden van deze streek ook een vervolg kan hebben in de toekomst. In het PolderMAS op Ouden Doel draait alles op die dag om het recent verworven vaandel van Doelse fanfare van St-Cecilia.

Het verleden van Doel is steeds een verhaal geweest van het verzoenen van uitersten: water/land, zout/zoet, natuur/landbouw, katholicisme/protestantisme, enzovoort. Nog steeds zijn de bakens daarvan in het landschap aanwezig. De molen was sinds de 16de eeuw achtereenvolgens fort, watergemaal, graanmolen, uitkijkpost tijdens de twee wereldoorlogen, museum en taverne. De landbouw op de rijke polderklei leidde via de bouw van reusachtige schuren mede tot de modernisering van de landbouw. De dijkensequentie van 16de eeuwse tot 21ste eeuwse dijken is uniek in de wereld. 

In Doel was ook tot ver in de twintigste eeuw de quarantainedienst van de haven gevestigd. In het dorp woonden meerdere dokters. Samen met de kloostergemeenschap van de Zwartzusters verzorgden zij de zieke scheepsbemanningen. En het dorp werd niet gespaard van cholera-epidemies. 

Ook stormen en oorlogen trokken eeuwenlang een spoor van vernieling over 't Eylandt den Doel. Steeds opnieuw trok het dorp zich uit de klei. Waarom zou dat dan niet in de toekomst kunnen, nu het dorp officieel terug woongebied is en men alternatieven overweegt om de haven uit te breiden waarin het dorp behouden kan blijven.


Het erfgoed van Doel en de omringende polders biedt een schat aan mogelijkheden voor de ontwikkeling van de streek in nieuwe visies die inzetten op het behoud en de herbestemming van erfgoed en landschap. Maar die ook totaal nieuw ideeën aanreiken voor ruimtegebruik. Twee tentoonstellingen en een parcours door het dorp tonen het erfgoed en enkele toekomstvisies op Doel in samenwerking met de architectuurafdeling van de Katholieke Universiteit Leuven (Project Doelland). De Erfgoedgemeenschap Doel&Polder (EGD&P) nodigt je op zondag 23 april van 11 tot 18u uit in De Doolen om dit te beleven en samen een erfgoedvriendelijke toekomst voor de streek uit te denken. Geniet daarbij van een lekker streekbier onder de tonen van Jan en Veerle op viool, gitaar en diatonische accordeon.

In het PolderMas in Ouden Doel is erfgoeddag opgebouwd rond de recente schenking van het vaandel van de fanfare van Sint-Cecilia (1850) aan het museum. Er is de tentoonstelling maar er komt ook muziek langs en om 18u start een echt fanfare-buffet!


zondag 23 april Op zondag 23 april 2017 is het Erfgoeddag, meteen de startdag van het erfgoedseizoen.  
Met het nationale thema ‘Zorg’ wordt aandacht geschonken aan de relatie tussen zorgverlening en erfgoed. Ook in Beveren is er een divers en boeiend activiteitenaanbod. 
Hierover vindt u meer in bijlage.


Van 1 mei tot 15 mei


K3 op Beveren Festivalt 
Zondag 27 augustus 2017 
Beveren Festivalt legt de kinderen dit jaar extra in de watten, want niemand minder dan K3 komt naar het Gravenplein! 
K3 hoeven we jullie allicht niet meer voor te stellen. De meisjes staan voor instant vreugde, vriendschap en vooral veel vrolijke vibes. Hebben jullie zin om samen met Hanne, Klaasje en Marthe uit jullie dak te gaan en luidkeels mee te zingen met hun hits? Mis dit swingende optreden dan zeker niet! 
Op zondag 27 augustus verwelkomen we iedereen, jong en oud, op ons terrein om mee te komen zingen en dansen met K3 en nog een andere act. De deuren openen om 15u.
Wie er graag bij wil zijn, wacht best niet te lang. 
De voorverkoopvan de tickets start op zaterdag 22 april via de website http://www.beverse-feesten.be/. 
We willen graag nog even op het volgende wijzen: 
- Zowel kinderen (ongeacht hun leeftijd) als volwassenen dienen een geldig toegangsbewijs voor te leggen. 
- Kinderen jonger dan 14 jaar dienen vergezeld te zijn van minimaal één volwassen begeleider (maximaal 4 kinderen per volwassen begeleider). 

Tickets in voorverkoop kosten slechts 9 euro.Meer info over de andere act volgt naarmate de zomer nadert. 
K3 staat alvast te popelen om samen met jullie BeverenFestivalt af te sluiten, jullie ook?